A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke, amely a budai várban, Budapest I. kerületében található. A neoromán kilátóteraszokról látható páratlan budapesti panoráma miatt a legjelentősebb idegenforgalmi látványosságok közé tartozik. A Halászbástya Dunával párhuzamos főhomlokzata mintegy 140 méter hosszúságú, amelyből a déli folyosószárny hossza mintegy 40 méter, az északié 65 méter, míg a díszes középső mellvédfal 35 méter hosszú. Csúcsos süvegű kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják.

A régi budai várfalak helyén a Mátyás-templom átépítésével is megbízott Schulek Frigyes tervei alapján épült 1895 és 1902 között, neoromán stílusban. A neve arra utal, hogy a középkorban a várfalnak ezt a részét a halászok céhe védte. 1947–48-ban Schulek Frigyes fia, Schulek János vezette a második világháborúban megrongálódott épületegyüttes helyreállítását. 1987 óta része Budapest világörökségi helyszíneinek, a Budai Várnegyed részeként.

Halászbástya a Parlamenttel a háttérben
Halászbástya solymász

Szent István szobor

Szent István szobor

Halászbástya közelében

Mátyás-templom

A Halászbástya mellett áll a gyönyörű gótikus stílusban épített Mátyás-templom, amely pompázatos megjelenésével csábítja magához a látogatókat.

Mátyás-templom

Starbucks cafe

A Halászbástya közelében található egy hangulatos, terasszal rendelkező starbucks cafe. Érdemes betérni egy kávéra, és bentről is megcsodálni a Halászbástyát.

Szabó marcipán

Kiülhetünk a Szabó Marcipán kávézó teraszátra is a  Halászbástya mellett, és megkóstolhatjuk a finom marcipánból készült édességeket.

Hilton Budapest Hotel

A Halászbástya egyik legismertebb és szintén sokat fotózott épülete a budapesti Hilton hotel is, amely különlegesen egyedi megjelenést biztosít az ablakok tükröződésével. Számtalan profi fotós is készített is képeket. Hangulatos képeket lehet készíteni minden napszakban.

A Hilton hotel weboldala.